Depositphotos_16276245_xlImagen www.sanropolis.com

Els canvis de temperatura, com l’arribada dels freds tardorencs en contrast amb la calor de l’estiu, causen aquest molest refredat comú. No obstant això, aquest no es transmet tan freqüentment com solem pensar, ni tant a través dels esternuts o tossint. La principal via de transmissió són les mans. Per això és molt important rentar-nos assíduament les mans: abans de sortir de casa o del treball, en arribar a casa o al treball, abans de cada àpat… i per descomptat cada vegada que anem al lavabo. Recomano abundant aigua i sabó, i fregar a fons cada racó, fins arribar als canells com a mínim. No es tracta de fer un massatge, que l’aigua corri suaument per les nostres mans. Rentar les mans a consciència i assíduament evita la transmissió de molts virus i bactèries.

No obstant això, el simple fet d’estar exposats al virus no significa contraure el refredat. El punt clau serà la salut del nostre sistema immunològic. Si aquest es troba deteriorat, sempre estarem més exposats a emmalaltir. De com augmentar les defenses del nostre sistema immunològic parlarem la setmana que ve. Avui ens centrarem en els remeis més naturals per combatre el refredat.

 

 

refredatsImagen de www.eapvic.com

Com podem combatre el refredat?

Una vegada malalts és difícil posar remei al refredat, i haurà de fer el seu curs. Però sempre podem prendre remeis per atenuar els seus símptomes i afavorir la seva ràpida eliminació:

  1. Beure abundant aigua. Molta aigua!! Aigua SENSE gas, però pot ser en forma d’infusions. L’aigua ajuda a depurar el nostre organisme i evita que ens deshidratem. Un cos hidratat és més fort i és més capaç d’afrontar malalties.
  2. Per la mateixa raó, evitarem qualsevol substància deshidratant: tabac; alcohol, cafè, etc. A més totes aquestes substàncies són de metabolisme hepàtic i ara necessitem al nostre fetge al 100%!! I ja camina força cansadet! El remei de l’àvia del conyac no serveix: ens sentirem millor momentàniament però a llarg termini entorpeix la recuperació. A més, no és el més aconsellable si s’està prenent alguna medicació.
  3. El tabac és dolent, MOLT DOLENT, però encara tot i estar malalts som masoquistes i ens fumem una cigarreta. Això és el que menys necessiten les nostres vies respiratòries: contaminació i marranades! Els nostres leucòcits no donen a l’abast amb tanta bacteria, virus i altres toxines! No els donem més feina, pobres! Ara, els nostres glòbuls vermells, que són els portadors d’oxígen a les cèl·lules, van a mil. Les teves cèl·lules necessiten molt oxígen perquè van com unes motos amb mil reaccions en cadena. No els privis d’oxígen! Si segueixes així, muntaran un sindicat, i una vaga d’aquestes magnituds desencadena intervencions polítiques d’alt nivell: l’hospital!
  4. Pren mel o própolis. La mel és produïda per les abelles a partir del nèctar de les flors i la dipositen en les cel·les del rusc. El propóli l’obtenen les abelles de resines dels arbres i plantes en combinació amb substàncies que produeixen elles mateixes. Ho utilitzen com a material de soldeig i de recobriment. Resulta ser molt antisèptic i protegeix a les abelles del ventall d’infeccions. Tant la mel com el própolis tenen propietats beneficioses per l’aparell respiratori i cap al moc que recobreix de manera natural les vies respiratòries. Les diferències entre elles, i també amb la Gelea reial, les tractarem en una altra ocasió.
  5. Ja vam parlar de les propietats de la llimona, oi? Doncs a prendre llimonades tèbies i sucs de llimona amb aigua calenta! (i si voleu els podeu endolcir amb mel).
  6. Planta d’eucaliptus: és un potent descongestionant i és útil en forma de tè o inhalant els seus bafs.
  7. Infusió de gingebre: afavoreix l’expectoració, de manera que, en infusió o en batut, pren-ho tantes vegades al dia com necessitis.
  8. Descansa!: encara que sembli molt obvi, el descans és el millor remei quan estem malalts. Ho hem dit abans: el fetge va a mil, els glòbuls vermells necessiten portar oxígen a les cèl·lules atacades, etc…: no malgastis l’oxígen ni piquis al fetge. Descansa i zero estrès. Així és com et recuperaràs més ràpid.
  9. Una bona alimentació ens ajudarà a reforçar el nostre sistema immunològic per poder lluitar amb més força contra el refredat: evita fregits i greixos que no tenen nutrients i desgasten el metabolisme cel·lular i hepàtic; evita sucres i opta millor per una dieta de tous: planxa, bullits (patates, verdures, arròs, peix, carns blanques) i fruites fàcils de digerir.

En cas que el refredat persisteixi més d’una setmana és més que recomanable visitar al teu metge, qui podrà avaluar el nivell de malaltia, aportant la millor teràpia i així acabar definitivament amb els símptomes. En cas de patir febre recomano contactar amb el personal sanitari al més aviat possible.

 

 

By Tania Rodríguez Yangüela