1126721_14097745

L’homeopatia és un mètode terapèutic o sistema de medicina alternativa que aplica el principi de similitud: una substància administrada en dosis elevades a una persona sana, causa els símptomes d’una malaltia i cura símptomes similars administrada en petites dosis en persones malaltes.

Encara que no existeixen explicacions científiques als seus resultats, la seva eficàcia clínica és avalada per nombroses publicacions de tot el món.

Posem un exemple del seu funcionament amb la ceba Allium cep: quan es pela una ceba apareixen uns signes molt característics com el llagrimeig, picor, esternuts i goteig nasal transparent. No obstant això, preparada segons el mètode de fabricació homeopàtic, la ceba alleuja aquests mateixos símptomes.

 

Principals avantatges de l’Homeopatia:

  1. Són medicaments eficaços.
  2. Tractaments personalitzats: es considera no només la malaltia, sinó el malalt íntegrament.
  3. S’aplica en infinitat de camps mèdics: pediatria, dermatologia, medicina general, ginecologia, al·lergologia, medicina de l’esport, veterinària, ansietat, etc. A més, els medicaments homeopàtics s’utilitzen cada vegada amb més freqüència per millorar la qualitat de vida del pacient dins de les cures pal·liatives de malalties greus com el càncer o la sida. També s’utilitza per a tractaments preoperatoris i postoperatoris.
  4. Compatibilitat amb altres medicaments: en la seva gran majoria, els medicaments homeopàtics no interaccionen amb els medicaments convencionals, per la qual cosa es poden prendre alhora sense efectes secundaris.
  5. Sinergia amb altres mètodes terapèutics: acupuntura, nutrició, fisioteràpia, etc…
  6. Medicaments molt ben tolerats: per això es recomana freqüentment a dones embarassades o en període de lactància, a nens, persones grans i a les altres persones de més risc.

 

 

1418156_17896306

 

Com respon l’homeopatia?

Els medicaments homeopàtics funcionen ràpidament sobretot en patologies agudes o símptomes lleus com la tos, mal de coll, catarros… Quan les malalties són cròniques (com l’asma, les al·lèrgies, la migranya, les dermatitis,…) el tractament és més llarg.

 

Crítiques de postures detractores.

En la preparació d’aquests medicaments, s’utilitzen unes dilucions tan elevades (en petites dosis) que no queden traces de molècula del producte actiu. Paradoxalment, s’atribueixen a tals dilucions la resposta terapèutica més forta, és a dir, són les causants de l’eficàcia del medicament.

En aquest punt és on neixen o es justifiquen les crítiques dels detractors a aquest tipus de teràpia. No obstant això, cal tenir en compte que estem parlant d’una teràpia personalitzada, la qual cosa significa que pacients que presenten una mateixa patologia no estan sotmesos a una mateixa prescripció mèdica. En aquest mateix sentit, han categolat a l’homeopatia com a “resposta placebo”, però els seus resultats han demostrat la seva eficàcia en nens i animals, qui no entenen d’aquest efecte.

538382_57057734

Sigui com sigui, l’homeopatia és una alternativa a la medicina convencional, que pot ajudar a certs pacients o malalties, sent fins i tot un perfecte complement a la medicina tradicional. Segurament, valgui la pena intentar-ho.

 

By Maite Turró