portada4b

La menopausa, moment crucial en la vida de qualsevol dona. Més o menys de sobte, cessa la nostra menstruació, la qual cosa significa que deixar de ser fèrtil.

 

Per què passa?

Les dones naixem amb una quantitat d’òvuls en els nostres ovaris. De forma gradual, aquests s’acaben i deixen de produir estrògens i progesterona, que comporta la desaparició de la menstruació.

 

Quan apareix?

Al món occidental, la menopausa ocorre entre els 40 i els 60 anys, però en certs casos pot succeir abans dels 40, causat per un cessament ovàric espontani que no està relacionat amb l’envelliment natural de la dona.

Es coneix com a menopausa precoç aquella que té lloc entre els 35 i els 40 anys, i la tardana a partir dels 55 anys. El natural és que es produeixi entre els 45 i 55 anys.

Hi ha certes causes que poden avançar la menopausa, com per exemple, la quimioteràpia o altres tractaments esterilitzants com la histerectomia (extirpació de l’úter amb conservació dels ovaris); certs hàbits de vida com el tipus de dieta, l’estrès, fumar o l’exposició a químics industrials.

No cal oblidar el factor genètic: si la mare va tenir la menopausa als 50 anys, la filla probablement li succeeixi a la mateixa edat.

 

Les Fases de la Menopausa

Perimenopausa: Període de transició natural cap a la menopausa, quan comencen a disminuir les reserves ovàriques i apareixen les irregularitats en el cicle menstrual (que poden perllongar-se durant mesos i fins i tot anys).

Postmenopausa: Són els anys posteriors a l’últim cicle menstrual. En aquest moment, cessa també la producció d’andrògens, la qual cosa provoca sensació de desànim, cansament, pèrdua de massa muscular i òssia, i augment del teixit gras.

 

L’alimentació, el millor aliat.

Amb la menopausa es desenvolupa una ralentització del metabolisme, amb el qual és aconsellable començar a controlar el pes abans d’entrar plenament en la perimenopausa. A més, una bona alimentació ens ajudarà a suportar els símptomes i combatre possibles conseqüències. Us donem alguns consells:

 

  • Els vegetals i la fruita han de ser la base de la nostra alimentació.
  • Augmentar el consum de calci i vitamina D.
  • Augmentar el consum de greixos insaturats: oli d’oliva, oli de girasol, fruita seca i, sobretot, peixos blaus.
  • Reduir el consum de greixos saturats i els greixos d’origen animal, i intentar reduir el colesterol (el qual sòl augmentar en aquesta etapa ).
  • Reduir el consum de la sal (en la menopausa augmenta la pressió arterial).
  • Els hidrats de carboni d’absorció moderada com la pasta, arròs o pa, han de prendre’s amb moderació ja que poden potenciar el nostre cansament.
  • Evitar productes picants o aliments molt calents per estalviar-nos més fogots.
  • Prendre abundant aigua per hidratar-nos. És recomanable un litre i mitjà d’aigua a més de la que aporten les infusions, brous, fruites, vegetals, etc.
  • Fer entre 4 o 5 àpats al dia per evitar hipoglucèmies relacionades amb els fogots.

 

Doctor with female patient

 

Fer exercici físic cada dia.

Ens ajudarà a enfortir els nostres ossos, evitar la pèrdua muscular, controlar el nostre pes i millorar la vitalitat i estat anímic.

 

Hi ha tractaments?

Poden tractar-se els símptomes per separat; donar complements naturals com la Cimifuga o les Isoflavoans de Soja; o recórrer a la Teràpia Hormonal Substitutiva (THS). En qualsevol cas, és el ginecòleg qui millor pot aconsellar-nos i donar-nos les alternatives terapèutiques que millor s’adeqüen a cada cas.

 

 

By Tania Rodríguez  Yangüela