OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Un o un altre, ja són indispensables en el nostre “necesser salvavides” per a qualsevol ocasió. Molt coneguts per la gran majoria de la població, són el recurs fàcil per a qualsevol dolor ocasional que fins i tot oferim a uns altres quan presenten molèsties de qualsevol tipus en moments puntuals.

<Tinc mal de cap!>, diu un.

<Vols un paracetamol o ibuprofè? >,  dius l’altre. I continua, <crec que en porto un al damunt…>.
Encara que són els fàrmacs més coneguts , amb una administració que fins i tot pot alternanr-se, la gran majoria dels usuaris desconeixen realment les seves diferències. I són importants!

Anem a resumir-les.

1394618_95923475

– El paracetamol (també conegut com a Gelocatil, Termalgil o Efferalgan, entre uns altres) és analgèsic i antipirètic (indicat per a dolor i la febre). L’ibuprofèn (també conegut com a Neobrufen o Espidifen) és, a més de l’anterior, antiinflamatori.

– Mentre el paracetamol no ataca a l’estómac, l’ibuprofèn pot ser agressiu per aquest. És convenient prendre-ho juntament amb els menjars i, si l’ús és reiterat, acompanyar-ho amb protectors estomacals.

 

– El consum habitual de paracetamol pot danyar el nostre fetge, i per aquest motiu, les persones amb problemes hepàtics haurien de moderar-ho. I en el cas de l’ibuprofèn, pot causar problemes en el ronyó.

Com explica la Neus Caelles, presidenta del Comitè Científic de la Societat Espanyola de Farmàcia Comunitària (Sefac), “tots dos medicaments són segurs sempre que es respecti a baixes dosis”, i afegeix, “el problema està en les dosis altes i en pacients amb patologies prèvies”.

Llavors, quan haig de prendre un o un altre?
El paracetamol és indicat per al tractament de dolor sense inflamació. És el cas de, per exemple, el dolor de cap lleu, d’ossos, malestar general causada per la grip, i per descomptat, per a la febre.

L’Ibuprofèn, en canvi, és més apropiat per a quadres amb dolor moderat de cap, dolor menstrual, dolor dental, de gola o muscular.

El més recomanable, en qualsevol cas, és sempre administrar la dosi més baixa que aconsegueixi l’efecte desitjat. En aquest sentit, sempre és preferible prendre paracetamol, i així evitar possibles danys estomacals.

 

 By Gemma Torà