Les pitjors de les sospites s’encenen en el teu caparró quan veus al teu fill/a gratar-se el cap com si s’acabés el món. Segurament, tinguis raó: tenen polls. Per saber si realment els tenen, has d’examinar-los detingudament el cabell amb l’ajuda d’una llemenera, parant especial atenció a la zona de darrere de les orelles i el clatell. Pot ser que ho confonguis amb la caspa, perquè els ous són també de color blanquinós, però la diferència és que la caspa cau fàcilment, mentre que les llémenes es mantenen fixes en el cabell, fins i tot al tocar-los amb força.

Fet el diagnòstic, la següent pregunta que ens fem és: Com és possible que els hagin agafat?

Els polls es transmeten per contacte directe de cap a cap, és a dir, no volen ni salten com alguns pensen. No solament poden transmetre’s per contacte directe, sinó també en compartir objectes o accessoris com les pintes, gorros, bufandes, etc… Un tipus de transmissió, aquesta vegada indirecta, és a través dels peluixos, la roba, i els teixits que acumulen pols.

 

Com puc prevenir als meus fills per no contagiar-se?

  1. Si tenim el cabell llarg, és recomanable recollir-li-ho.
  2. Evitar l’intercanvi de pintes, raspalls, tovalloles, gorros, bufandes,… i accessoris varis relacionats amb el cabell, cap i coll. En el cas de les pintes o raspalls de cabell hem de netejar-los amb aigua molt calenta durant uns minuts en acabar cada ús.
  3. Rentar els llençols i la roba a 60 graus, ja que les llémenes (els ous dels polls) moren a partir dels 50 graus.
  4. Assegurar-se d’aspirar bé les habitacions, catifes, moquetes, etc…
  5. Guardar els peluixos en bosses ben tancades. Així ens assegurem que els polls que hi puguin haver acabin morint (no aguanten més de 24 hores fora dels caps).
  6. Sobretot, hem d’informar a l’escola, pares i persones del nostre entorn del contagi, per així evitar més transmissions assegurades.

 

I el més important arribats a aquest punt: Quins remeis hi ha per acabar amb els polls?

Existeixen diverses substàncies formulades per combatre’ls. Les més freqüents i innòcues són la “permetrina 1’5%” (que bloqueja el sistema nerviós del poll) i les “dimeticones” (silicones que immobilitzen i asfixien al poll) .

44052_fb2

 

També podem optar per remeis casolans i naturals que eliminen igualment als nostres “amiguetes”. Us expliquem un dels quals considerem més eficaços:

  1. Rentar el cap amb vinagre calent i deixar reposar 1 hora com a mínim.
  2. Seguidament, com si fos un condicionador, aplicar oli de coco i deixar reposar durant 15 minuts. Després, esbandir amb aigua tèbia.
  3. Aplicar oli d’arbre de te (unes quantes gotes al dia) per acabar d’asfixiar als polls deixant-los sense oxigen.
  4. Per exterminar-los del tot, rentar el cap amb una barreja de xampú i olis essencials, sobretot de llimona i eucaliptus, que ajudin a acabar definitivament amb els polls de manera natural.

By Gemma Torà